Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ

καλημέρα σε όλους!!!

Παρακάτω θα βρείτε λίγες πληροφορίες, σχετικά με την Ι. Μ. Αγάθωνος, την οποία θα επισκεφτεί το σχολείο μας, την επόμενη Τετάρτη.

Η Ιερά Μονή Αγάθωνος βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες του όρους Οίτη σε υψόμετρο 553μ. και δυτικά της Υπάτης στο νομό Φθιώτιδας. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στις αρχές του 15ου αιώνα από τον μοναχό Αγάθων, από όπου πήρε και το όνομά της. 

Αποτέλεσε καταφύγιο των αγωνιστών της επανάστασης του '21. Λεηλατήθηκε αρκετές φορές στο πέρασμα των χρόνων, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές υλικές και μη ζημιές.

Σήμερα στο χώρο του μοναστηριού, φιλοξενείται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης, το οποίο λειτουργεί από το 1953.  Στο μουσείο προβάλλεται η χλωρίδα και η πανίδα του Εθνικού δρυμού Οίτης και ο επισκέπτης έχει την χαρά να γνωρίσει ένα αξιοθαύμαστο στολίδι της περιοχής.

Στον εξωτερικό χώρο της Μονής λειτουργεί εκτροφείο άγριων πουλιών που ενισχύουν την πανίδα του δρυμού, ειδικός χώρος που φιλοξενούνται παγώνια καθώς επίσης και περιφραγμένος χώρος άνω των 1.000 στρεμμάτων που ζει σημαντικός αριθμός ελαφιών.

Τέλος, στο παρεκκλήσι της Μονής, παραμένει σχεδόν άφθαρτο το σκήνωμα του ιερομόναχου Βησσαρίωνα Κορκολιάκο.

Εικόνες από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας





Εικόνες από την Μονή

  

Εύχομαι σε όσους συμμετέχουν στη σχολική εκδρομή, να περάσουν όμορφα!!!!

ευχαριστώ,
Κατερίνα Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.