Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΩΝ


Καλημέρα σας!!!!

Αύριο 29 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα των Κυανοκράνων.

Ας αναφέρουμε λίγα πράγματα σχετικά:

Οι Κυανόκρανοι, οι λεγόμενοι «φρουροί» με το γαλάζιο κράνος, αποτελούν τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και υποστήριξης σε εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και στους επισφαλείς θεσμούς που δημιουργούνται  μετά από μια σύγκρουση.

Εκεί που κανείς άλλος δε θέλει ή δε μπορεί να πάει θα αναλάβουν δράσει οι Κυανόκρανοι. Δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο επιτρέπει τη συνέχιση των ειρηνευτικών προσπαθειών. Δεν αποτελούν όμως τη μόνη λύση για κάθε κατάσταση κρίσης.

Επίσης, Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία, όμως δεν την υποκαθιστούν.

Ο ΟΗΕ είναι ο Οργανισμός που συνεισφέρει στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για την μεταπολεμική σταθερότητα. Από το 1945 οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ έχουν αναλάβει 63 αποστολές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, έδωσαν τη δυνατότητα σε πολίτες δεκάδων χωρών να ψηφίσουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, ενώ συνέβαλαν, μόνο την τελευταία δεκαετία, στον αφοπλισμό περισσότερων από 400.000 πρώην μαχητών.  

Εκτός από τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, οι Κυανόκρανοι επιφορτίζονται πλέον και με το έργο της παροχής βοήθειας σε πολιτικές διαδικασίες, της μεταρρύθμισης δικαστικών συστημάτων, της εκπαίδευσης αστυνομικών δυνάμεων, του αφοπλισμού και της επανένταξης πρώην μαχητών και τέλος με την παροχή στήριξης για την επιστροφή των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση έχουν μειωθεί από 357 το 2006 σε 112 το 2009.


Τέλος είναι σημαντικό η συμβολή του γυναικείου παράγοντα στις ειρηνευτικές αποστολές.

Η ανάγκη για γυναίκες – Κυανόκρανους είναι περισσότερο επείγουσα από ποτέ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες είναι οι πλέον κατάλληλες για να φέρουν εις πέρας κρίσιμης σημασίας ειρηνευτικές αποστολές, όπως οι συνεντεύξεις  με θύματα σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, η εργασία σε γυναικείες φυλακές κλπ . 


Ευχαριστώ,
Κατερίνα Σιδέρη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.