Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

καλημέρα!!!!


Σαν σήμερα 12 Ιουνίου, καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. Μία πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. 


Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.



Οι μικροί, «αόρατοι» εργαζόμενοι της Ελλάδας...

«Σχολάω από το σχολείο, πηγαίνω στο σουβλατζίδικο και μένω μέχρι το βράδυ. Βασανίζομαι αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα».

«Πηγαίνω έκτη δημοτικού, δουλεύω σε καφετέρια. Κάποιοι ήρθαν ένα βράδυ για έλεγχο και οι μεγάλοι μου είπαν να κρυφτώ».


Περιγραφές ανηλίκων που αναγκάζονται να εργάζονται με χαμηλά μεροκάματα, 5–10€, σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης. 

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά εργάζονται παράνομα στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, χωρίς να είναι πουθενά καταγεγραμμένα, σημειώνει ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού. 

Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι μόνο μέσα σε μία χρονιά, 70.000 παιδιά σταμάτησαν το σχολείο...


Οι μικροί, «αόρατοι» εργαζόμενοι στον κόσμο...

Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εργάζονται με τρόπους που συχνά παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους, τα αποστερούν από τη χαρά της παιδικής ηλικίας και συνθλίβουν το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη. 


Σύμφωνα με τη UNICEF σχεδόν το 1 στα 6 παιδιά ηλικίας 5-14 ετών στον κόσμο θεωρούνται πως εμπλέκονται σε μορφές παιδικής εργασίας. Η Αφρική είναι η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που εργάζονται σε όλο τον κόσμο. 

Παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά καταφέρνουν να συνδυάσουν εργασία και φοίτηση στο σχολείο, υπάρχει ένας σαφής συσχετισμός μεταξύ των δύο. Στις ίδιες χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό παιδιών που εργάζονται, η φοίτηση στο σχολείο τείνει να είναι χαμηλή. 


Το μορφωτικό επίπεδο του γονέα ή κηδεμόνα συνδέεται επίσης με την πιθανότητα παιδικής εργασίας. Αν η μητέρα ή ο κηδεμόνας έχει τουλάχιστον πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται σε σχέση με τα παιδιά με γονείς χωρίς εκπαίδευση. 

Η UNICEF εργάζεται για την προστασία των παιδιών από την παιδική εργασία και την εκμετάλλευση. Στέλνει τα παιδιά στο σχολείο, που αποτελεί το πιο προστατευτικό περιβάλλον γι' αυτά. Βοηθά τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης φιλοξενώντας τα σε ειδικά κέντρα προστασίας όπου τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη αλλά και κατάρτιση. 


Παρεμποδίστε τέτοιες καταστάσεις ή απλά απευθυνθείτε στους αρμόδιους φορείς (κρατικούς ή μη). 


Βοηθήστε ένα παιδί να ζήσει τα παιδικά του χρόνια όπως του αξίζει!!!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.